توکن گراف یا GRT چیست؟
در این پست یکی دیگر از پروژه های جذاب حوزه بلاک چین که کمی هم ناشناخته است را معرفی کنیم.
این روزها اکثر فعالیت هایی که ما در آنها شرکت میکنیم فعالیت های آنلاین هستند و اکثر آنها بر بستر اینترنت اتفاق می افتند. اما واقعیت این است که بسیاری از نرم افزار ها و دیتاهایی که ما داریم از آنها استفاده میکنیم توسط شرکت ها و غولهای بزرگی اداره میشوند که این موضوع رقابت را برای تیم ها و شکرکت های کوچک ویا حتی افراد عادی خیلی سخت میکند.
حالا فناوری بلاک چین و کریپتو آمده و یک بستر خیلی خوب ایجاد کرده است در رابطه با همینئموضوع تا امروز این داده و اطلاعات توسط شرکت های بزرگ ذخیره و پردازش میشد اما با پیدایش بلاک چین این داده ها و اطلاعات توی شبکه Open Network ذخیره و پردازش میشود و صحت این اطلاعات هم توسط مکانیزمی که به آن Verifiable Integrity میگوییم توسط خود افراد جامعه تایید میشود و این بستر تبدیل به بستر مناسبی شده برای توسعه دهندگانی که میخواهند اپلیکیشن های اوپن سورس خود را منتشر کنند. حال میخواهیم ببینیم گراف دقیقا چه کار میخواهد انجام دهد.
گراف عقیده دارد، این توسعه دهندگان و مردم جامعه که میخواهند که اپلیکیشن های خود را منتشر کنند نیاز به داده هایی دارندکه این داده ها حق جامعه هست که به آنها دسترسی داشته باشند و به صورت رایگان بتوانند از آنها استفاده کنند.
گراف این داده هارا به صورت منظم جمع آوری کرده و در یک بستری قرار داده است که اشخاصی که میخواهند در این زمینه فعالیت داشته باشند خیلی راحت به این اطلاعات و داده ها دسترسی پیدا کنند حالا خود افراد جامعه دولوپر ها و توسعه دهندگان برای غنی تر کردن و جمع اوری این داده ها و اطلاعاتی که همه به آن نیاز دارند کمک میکنند حال پرسش اینجاست به چه صورت؟
آنها می آیند API یا همان Application programming interface یا نرم افزار های خود را در این بستر قرار میدهند. که اصطلاحا به آن میگوییم Subgraph . حالا بعد از این اتفاق یک گروه از اپراتورهای کامپیوتری که به آنها Indexer برای اینکه این سابگراف هارا منظم تر و مرتب تر کنند دست به کار میشوند. دقیقا همان کاری که شرکت گوگل در جستجوهای خود انجام میدهد. این دقیقا همان کاری است که در شبکه گراف و شبکه بلاک چین انجام میشود.
وقتی این داده ها و حجم عظیم نرم افزارها وارد میشود یک دغدغه بزرگ ایجاد میشود که آیا همه این داده ها، اطلاعات یا نرم افزارها به درد بخور و مفید هستند یا خیر؟ یا تمام این اطلاعاتی که در اینجا وجود دارند که در حوزه های مختلف هستند نباید طبقه بندی بشوند؟
اینجاست که یک گروهی که به آنها طبق بالا Indexer یا Curator وارد عمل میشوند و در ابتدا میزان کیفیت این اطلاعاتی که وارد شبکه شدند را تایید و بعد این اطلاعات را مرتب سازی میکنند. چگونه؟ با لاک کردن توکن های GRT که همان توکن های شبکه مذکور هستند.و نکته جالب این است که هرچقدر زودتر کیفیت این سابگراف هارا تایید کنند سهم بیشتر یا جایزه بیشتری میگیرند که همان توکن GRT است و به همین ترتیب تمام اطلاعات منظم و طبقه بندی میشوند.
تا اینجا متوجه شدیم پروژه گراف چیست و چگونه عمل میکنند. اما سوالی که پیش میآید این است که این مرتب سازی چه فایده ای دارد؟
با یک مثال شروع میکنیم، فرض کنید یک آشپز میخواهد شغلی را در یک کشور خاص و با شرایط خاصی را پیدا کند، جستجو کردن تمام جاب آفرها و یا کارفرما ها در اینترنت بسیار زمان بر و عملا خسته کننده خواهد بود. اینجا دقیقا جایی است که گراف به کمک آمده و وقتی این اطلاعات طبقه بندی میشوند و در جای صحیحی قرار میشوند، فرد مورد نظر کافیست که شرایط مد نظر خود را به سیستم داده و سیستم آفرهایی که مطابق خواسته فرد است را پیدا میکند و در اختیار آن قرار میدهد.
تا الان و زمان نگارش این مقاله بیش از 3000 سابگراف وارد پروژه گراف شده برای استفاده در اپلیکیشن های غیر متمرکز مانند Uniswap, Aragon, AAVE, Blancer و غیره، رشد این پروژه بسیار زیاد است و حدودا ماهیانه 50درصد است. موسس های این پروژه نیز تیمی از اعضای حرفهای پروژه های قبلی اتریوم، دیسنترلند، اپن زپلین، ارکید و میول سافت میباشد که این اعضا دور هم جمع شده و این پروژه را به وجود آورده اند که رهبر پروژه آقای یانیو تال میباشد. برای ساخت این پروژه بیش از 8 سال زمان گذاشته شده است. و نکته مهم این که جی آر تی یک توکن ERC20 میباشد.